Hierdensebeek

Eigenlijk zijn het meerdere beken.

Het zal vele vreemd in de oren klinken, maar de Hierdensebeek bestaat eigenlijk niet. Het zijn meerdere beken die in de middeleeuwen aan elkaar gekoppeld zijn. Om een aantal redenen, het gebied rond om de beek droger maken, en  geschikt voor landbouw, en tevens watermolens aan te drijven. Het was daarna wel zo dat er meer water afgevoerd werd vanaf de Veluwe. Dat gaf tot 40-50 jaar geleden geen problemen. Nu is de situatie heel anders, door grondwateronttrekking, afvoer van kwel, zowel in het randmeergebied als in de Flevopolder vindt er steeds meer verdroging plaats.

Ca. 30 jaar geleden begonnen de eerste werkzaamheden tussen Leuvenum en de Veluwe randmeren om meer water voor de Veluwe te behouden inplaats van het af te voeren naar de Randmeren. het resultaat van de werkzaamheden  is dat er vele miljoenen  kuub  water gebleven zijn waar ze horen, in de Veluwse natuur, zeker met de huidige milieu problemen is dat noodzakelijk.

Nu staan in de winder maanden en in natte zomers ​honderden hectare Veluws bos onderwater en zie je op de vreemdste plekken ineens beekjes lopen waar helemaal geen weet van was.

lees dit ook even

  • Tijdens een fietstocht kan de gids meer laten zien.
  • Tijdens een wandeltocht wordt er meer uitgelegd.
  • Tijd en datum kan op aanvraag.
  • Tocht is minimaal 1,5 uur max mag u zelf beslissen.
  • Prijs is vanaf 90 euro.
  • Start is in Hulshorst of in Leuvenum.

Aanvraag tocht Hierdensebeek

undefined